“Hrvatski zvukopis” je zvučna aplikacija koja se aktivira uz pomoć BEACON BLE (Bluetooth Low Energy) terminala na većini transportnih stajališta grada Zagreba, bilo na tramvajskim ili autobusnim stajalištima, ili pak na povijesno značajnim javnim mjestima i gradskim parkovima.

Sadržaj aplikacije su prvenstveno neobjavljene priče hrvatskih autora te izbor najboljih priča srednjoškolaca i gimnazijalaca, dok se na pojedinim povijesno značajnim mjestima grada mogu poslušati i citati te odlomci pisanih djela hrvatske književnosti inspirirani prostorom u kojem se nalaze ili urbanom temom iz onog vremena.

Odabrani skup priča i sadržaja zvučno je obrađen glumačkim glasovima te smješten u izdizajniranu audio-kulisu inspiriranom temom svake pojedine priče.

Izražaj ove umjetničke instalacije te njezina realizacija provodi se uz pomoć aplikacije na mobilnim uređajima koja se aktivira uz pomoć BLE BEACON terminala postavljenih u blizini već spomenutih mjesta, a sluša uz pomoć vlastitih slušalica.

Dovoljno je instalirati aplikaciju, uključiti Bluetooth i prošetati se centrom grada Zagreba. Sa svakom novom push notifikacijom koja vam stigne na vaš telefon, možete čuti novu priču. Postoji 47 zvučnih punktova u gradu koje se aktiviraju kad im se približite.

Sadržaj aplikacije redovito se izmjenjuje. Svaka sljedeća godina donosi nam jedno novo izdanje ‘Hrvatskog zvukopisa’, naime projekt ‘Hrvatski zvukopis’ je višegodišnji program koji promovira hrvatsko pismo na više jezika. Njegov cilj je uspostaviti višegodišnju platformu koja podržava mobilnu aplikaciju, a time i godišnju ediciju napisanih i zvučno obrađenih priča te na takav način «skladištiti» hrvatsku pisanu riječ odnosno baštinu kao memoriju vremena u kojem je nastala.

 

UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE APLIKACIJOM:

1.    INSTALIRAJ APLIKACIJU “HRVATSKI ZVUKOPIS” 

2.    POKRENI APLIKACIJU

3.    DOPUSTI APLIKACIJI DA UKLJUČI BLUETOOTH 

4.    PROŠEĆI PO LOKACIJAMA NAZNAČENIM NA KARTI I PRIMIT ĆEŠ PUSH OBAVIJEST GDJE MOŽEŠ POSLUŠATI KRATKU PRIČU HRVATSKIH AUTORA

5.    SVAKA ODSLUŠANA PRIČA VIŠE SE NEĆE PONAVLJATI SVE DOK NE KLIKNEŠ NA ‘POSLUŠAJTE PONOVNO KASNIJE’  KOJE SE NALAZI NA ZASLONU SVAKE PRIČE 

6.    NE BRINI SE AKO POJEDINE PRIČE ŽELIŠ JOŠ JEDNOM POSLUŠATI  MOŽDA I NAKON DUGO VREMENA JER ZA TO POSTOJI OPCIJA KOJA TI U BILO KOM TRENUTKU OMOGUĆUJE PONOVNO SLUŠANJE PRIČA AKO SE NALAZIŠ NA VEĆ POSJEĆENOJ LOKACIJI  I NALAZI SE NA INFO ZASLONU

7.    UGODNO SLUŠANJE I HVALA TI ŠTO KAO KORISNIK „HRVATSKOG ZVUKOPISA“ SUDJELUJEŠ U IZGRADNJI PISANE HRVATSKE BAŠTINE, ODNOSNO PROMOCIJI HRVATSKOG JEZIKA TE PISANOJ I ZVUČNOJ MEMORIJI VREMENA U KOJEM SU NASTALE KRATKE HRVATSKE PRIČE